Dam og bekk

Vann er ikke bare et flott designelement, det gir også harmoni, et bedre mikroklima og fremmer biologisk mangfold. Hver dam, uansett hvor liten, tas på kort tid i bruk av en rekke levende vesener. Vannlopper, insekter, frosk – alle bruker de denne biotopen som et habitat. En dam og bekk er altså viktig for reproduksjon og som matkilde for mange insekter, men også for amfibier og fugler. Eksempel er Øyenstikkere, Døgnfluer, og Vårfluer.

Det er ikke vanskelig å lage en dam eller bekk, og barn synes som regel at det er en veldig gøy aktivitet. Med riktig kunnskap er vedlikehold ikke noe problem. Det må ikke glemmes at naturen er god til å vedlikeholde habitat ved hjelp av snegler, insektslarver og andre små nedbrytere. 

Benje’s hekk

Benje’s hekk er en hekk som er laget av hovedsakelig grener og kvister, og som gjennom spiring av frø omdannes til en grønn hekk. Hermann og Heinrich Benjes beskrev denne metoden i slutten av 1980-tallet.  Begge brødrene var kjent som entusiastiske naturelskere og gartnere. En dag lurte de på hvordan man kunne bruke avfall fra beskjæringen av trær på en klok måte. Resultatet er en hekk som består av grønt avfall. Dette er ikke bare kostnadseffektivt, men utvikler etter en kort tid et spennende liv av seg selv. En Benje’s hekk gir nemlig ly og mat til fugler og andre små dyr, og benytter deres avføring som gjødsel. På denne måten vokser hekken naturlig og gir nytt liv.

Blomstereng

Enger kan tiltrekke seg pollinerende insekter ved å gi en pålitelig matkilde gjennom året (fra tidlig vår til høst) gjennom et mangfold av plantearter. Dette er lett å oppnå ved å etablere en blomstereng. I motsetning til en gressplen er blomstene en matkilde. En gressplen består av bare noen få plantearter og krever mye vann om sommeren. Blomsterenger inneholder imidlertid 50-60 arter av planter og trenger nesten aldri å bli vannet. De gir habitat og mat til rundt 1500 arter av fluer, biller, humler, bier og sommerfugler, som igjen danner grunnlag for 2500 andre små dyrearter, som svaler, rødstrupe, flaggermus og pinnsvin.

Villhjørne

Men dyr trenger også et sted å gjemme seg, legge eggene sine og søke ly for vinterkulden. Ved å opprette forskjellige typer husly for insekter, edderkoppdyr og små pattedyr sikrer du at de vil trives godt. Insekthotell, humlekasser, dødt tre, hauger med grener og steiner er gode alternativer.