Naturveiledning

Hva er naturveiledning?

Naturveiledning kan brukes på mange forskjellige måter, i mange forskjellige situasjoner. I utgangspunktet brukes den for å gi kunnskap om naturen og dess sammenhenger. Men er også viktig i forbindelse med rekreasjon, og styrker innsikt og engasjement, respekt, og omsorg for natur og mennesker.

Naturen har en unik måte å få folk til å slappe av, fokusere og øke kreativiteten. Samtidig som gruppen får nyte av å være i naturen, vil de få øve på samarbeid i gruppe, kreativ tenking og slippe ut det indre barnet i seg. Her stilles det ikke noe krav til prestasjon. I naturen får hver og en være seg selv, og det tar fram det beste i hvert menneske.

Noen positive effekter av veiledning i naturen:

  • Bedre helse og redusert stress
  • Øker kreativitet og gir mestringsfølelse
  • Fremmer god gruppedynamikk
  • Øker kunnskap om natur og bærekraft
  • Bidrar til god kommunikasjon og konflikthåndtering
Naturveiledning

Passer for

Bedrifter og organisasjoner

Uansett om det er team-building, en litt annerledes idédugnad eller en bli-kjent aktivitet som du er ute etter, vil naturveiledning for grupper være et unikt og utmerket alternativ.

Konferanse eller fagdag

Naturveiledning med et spesielt tema passer perfekt som et kult innslag i en konferanse eller fagdag. Ta kontakt så kommer jeg med forslag som passer dine ønskemål.

Dialogmøter/Konflikthåndtering

Noen ganger kan det oppstå usikkerhet eller konflikter om utnyttelse av naturområder, utbygging, eller andre problem der flere aktører er involvert. Da kreves det en god dialogprosess. Naturveiledning kan være en del av denne prosessen. 

Naturen er en god arena for å utvide perspektiver og søke svar sammen. Mange møter om bærekraft mislykkes fordi det ikke er tillit mellom mennesker, du kommer aldri til stadiet der dialog og en felles løsning blir mulig. I naturen kommer folk raskt i kontakt med sine innerste verdier, det de virkelig ønsker og tror på. Naturen gjør derfor en stor del av jobben og skaper en følelse av tillit mellom mennesker.

Noen ting dere kan forvente:

Enkelhet. Naturveiledningen finner sted i nærliggende naturområder, er enkle med lav terskel, og passer derfor de fleste. Her er ikke målet å komme først i mål, uten det er selve opplevelsen som regnes.

Finne gleden i naturen. Å delta på naturveiledning betyr at deltakerne får mulighet å utvikle forholdet sitt til naturen basert på sine tidligere kunnskaper og erfaringer. Øvelsene består til stor del av lek og samarbeide. Avhengig av hvor mye tid vi har, vil det legges opp til nærvær og refleksjon i slutten av opplegget.

Kunnskap. Opplegget inviterer til oppdagelse, nysgjerrighet og læring. Enten man lærer fra naturen eller fra andre deltakere, vil dere skape minner som værer. 

Frisk luft. Med naturveiledning får man mye med på kjøpet, både teambuilding og velvære, foruten kunnskapen. Det er også effektivt – den friske luften gjør at man er klar i hodet! Nå i Coronatider er aktiviteter i naturen ekstra gode, siden det er lett å holde avstand.

Ønsker du heller en workshop? Les mer her