Naturveiledning

9 argument for at naturkontakt gir bedre folkehelse

___________________________________________

Min visjon som naturveileder er å bidra til bedre folkehelse. Dette ved å pleie og ta vare på hvert enkelt individs ressurser med hjelp av å oppholde seg i naturen. Flere forskningsresultat, og rapporter fra blant andre Forskning.no og Miljødepartementet, har allerede vist det åpenbare; naturen gjør oss godt, både fysisk og mentalt. Vi slapper av, hjerterytmen blir roligere og vi føler oss lykkelige og fri. Borte er støy og forstyrrende inntrykk som får hjernen til å koke over. Konsentrasjonen er på topp og hver bevegelse føles lettere. Naturveiledning er en måte å få kontakt med natur og dyr og oppleve det i et større sammenheng. Det å være bevisst på detaljer og kunne koble de til hverandre er et viktig aspekt i naturopplevelser, noe som gir mestringsfølelse. Den typen av opplevelser som naturveiledning innebærer, gir muligheter til å utdype naturkontakten og skape forståelse for menneskets grunnleggende behov – psykisk og fysisk. Naturen inviterer til bevegelse, gir oss energi og stimulans. Vi får frisk luft og dagslys. Å bruke nærnaturen er kortreist og en god investering for helsen. Naturveiledning med fokus på helse har ikke som mål å lære ut noe, som for eksempel lære en skoleklasse om fotosyntese. Her, derimot, ligger fokus på hva deltakerene får ut av å være møtet med naturen. Naturen har mange flere verdier enn å gi oss byggmateriale og mat. Den er også en viktig ressurs for folkehelse. Å satse på naturen som forebyggende innen helse, kan det bidra til bedre folkehelse, og mindre kostnader knytte til helse i framtiden. Det er på tide at naturen blir en del av hverdagene våre akkurat som inntak av vitaminer og søvn. Det ligger stor potensiale i å bruke naturopplevelser som et komplement til behandling. Men det er spesielt i forebyggende syfte som naturen kan hjelpe å utvikle kostnadseffektive innsatser.

Argument for at natur gir bedre helse

Ønsker du muligheten å bli med på naturveiledning med bedriften din, men trenger argument for å få arbeidsgiveren din med på toget? Da hjelper kanskje dette.

Naturen…

…reduserer stress. Naturen har en rolig påvirkning på oss og hjelper oss å koble av.

…gir oss motivasjon og inspirasjon å røre oss mer. Å gå en tur i skogen kan ha en mye lavere terskel og føles mye mer naturlig, enn å ta turen til treningssenteret.

…styrker immunforsvaret. Vi får sollys, D-vitamin, og frisk luft. Dette gir oss et bedre immunforsvar, og minsker sykskriving. En win-win for både ansatte og bedriften.

…trener hjernen og holder den ung. Balanse, bevegelse og koordinasjon trenes i naturen. Dette gir en mer aktiv livsstil og bedre livskvalitet.

…la hjernen koble av og gir plass for spontan oppmerksomhet. Vi blir mer bevisst på omgivelsene og sanseinntrykk. Kanskje vi blir mer kreative?

…gir oss glede og trygghet. Naturens lyder, syn og dufter gjør oss en følelse av trygghet og indre fred. Det kan hjelpe at vi åpner opp oss for andre, men også kan ta inn nye perspektiver og idéer.

…gir en spirituell følelse. Vi kan føle at vi hører til noe større, og det gir oss styrke.

…forbedrer prestasjonsevne.

…øker hukommelsen og konsentrasjonsevnen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *